Phone

06-17079743

Email

Maatwerk stadswandelingen Dordrecht

Beste prijs/kwaliteit

30+ jaar ervaring

Unieke belevenis

Beste prijs/kwaliteit

30+ jaar ervaring

Een rondleiding door Dordrecht met Stadswandelingen Gilde Dordrecht is een unieke ervaring. Wij hebben de beste prijs-kwaliteit verhouding en leveren al meer dan 30 jaar maatwerk

Onder leiding van ervaren gidsen van Gilde Dordrecht kunt u een boeiende stadswandeling maken door Dordrecht, onze meer dan 800 jaar oude binnenstad. Wij wandelen doorgaans uitsluitend op afspraak, maar in de zomermaanden wordt er op de zaterdagmiddagen ook een stadswandeling zonder afspraak georganiseerd.

Bekijk de bovenstaande video voor een impressie van de onze aangeboden stadswandeling in Dordrecht.
 • U kunt een stadswandeling reserveren op een dag en tijdstip naar keuze.
 • Wij kunnen u afhalen  op een door u gekozen plaats in de historische binnenstad, bijvoorbeeld bij een horecagelegenheid, parkeergelegenheid, de aanlegplaats van de Waterbus, het NS station, een markant punt in de stad enz.
 • De duur van de stadswandeling kan in overleg worden vastgesteld. De meeste wandelingen duren 1 tot 2 uur. Er kan als u dat wenst een koffie- of lunchpauze worden ingelast.
 • Onze gidsen kunnen rekening houden met uw specifieke voorkeur en de route daar op aanpassen. Misschien hebt u speciale belangstelling voor de Grote Kerk, de havens of de hofjes?
 • De meeste wandelaars kiezen voor een algemene wandeling door de historische binnenstad. Onze gidsen laten u de hoogtepunten zien. Maar u kunt ook informeren naar onze speciale thema wandelingen.
 • Lunchroom Helena biedt – in samenwerking met het Gilde – enkele wandelarrangementen aan
 • U wandelt altijd met uw eigen groep. Personen of groepen worden niet samengevoegd. Voor grote groepen worden meerdere gidsen ingezet.
 • U kunt ook alleen wandelen of samen met één of twee anderen. In dat geval geldt een speciaal tarief (zie beneden)
 • U kunt het hele jaar door wandelen, behalve op officiële feestdagen.
 • Wij kunnen ook uitleg in het Engels, Duits of Frans verzorgen.
stadswandeling dordrecht

Stadswandeling Dordrecht & Dordts Patriciërshuis arrangement

Ontdek de rijke geschiedenis van Dordrecht met een unieke samenwerking tussen Gilde Dordrecht en het Dordts Patriciërshuis. Nu kunt u genieten van een boeiende stadswandeling door Dordrecht, aangeboden door Gilde Dordrecht, en profiteren van een speciaal arrangement waarmee u het Dordts Patriciërshuis kunt bezoeken met een exclusieve korting.

Dit prachtige museum is gehuisvest in een historisch pand en biedt een ongeëvenaarde kijk op het leven van de welgestelde patriciërsfamilies uit het verleden. Bewonder de elegante interieurs, de verfijnde kunstwerken en de bijzondere collecties die een weerspiegeling zijn van de rijke culturele erfenis van Dordrecht.

Wilt u gebruik maken van dit arrangement? Zie Contact voor de mogelijkheden.

U heeft daarnaast gratis toegang tot het Dordts Patriciërshuis met:

 • Museum jaarkaart
 • Dordtpas
 • Rotterdampas

Let op:

Alleen mogelijk van woensdag t/m zondag tussen 13:00 en 16:00 uur

20% korting op de reguliere entreeprijs van het Dordts Patriciërshuis

stadswandeling dordrecht

Tarieven voor onze stadswandelingen in Dordrecht:

Het Gilde heeft al meer dan twintig jaar ervaring met het geven van stadswandelingen door Dordrecht.  Bij de oprichting destijds was het uitgangspunt dat stadswandelingen betaalbaar en toegankelijk moesten zijn voor iedereen. Dit vinden we nog steeds. Omdat wij een stichting zijn zonder winstoogmerk en uitsluitend met deskundige vrijwilligers werken, kunnen wij dan ook de kosten laag houden en toch een uitstekend product aanbieden. En door de keuze voor het Gilde steunt u bovendien indirect het Dordtse culturele leven omdat wij regelmatig met een deel van de opbrengsten van de rondleidingen andere vrijwilligers organisaties steunen.

Tarieven In 2023 : Groepen van 4 personen of meer : € 5,00 per persoon. Als u alleen of samen met één of twee anderen wandelt geldt ons minimum tarief van € 20,00 totaal.

Aanmelden voor een wandeling

Om vergissingen te voorkomen vragen we u altijd om een aanvraag voor een wandeling schriftelijk te doen door het invullen van het formulier op onze website. Zie Contact. Als u vragen heeft of wilt overleggen met de coördinator kunt u ons telefonisch bereiken op nummer 06 17079743 of mailen naar . Telefoongesprekken worden doorgeschakeld naar de coördinator van dienst. Wij zijn niet telefonisch te bereiken via Whatsapp omdat doorschakeling dan niet werkt.

U dient een stadswandeling ten minste drie dagen van tevoren aan te melden.

Nadat we uw aanvraagformulier hebben ontvangen krijgt u een bevestiging van ontvangst en gaat de coördinator uw wandeling inplannen. Enkele dagen voor de datum van uw wandeling ontvangt u een bericht met de gemaakte afspraken en de naam en het mobiele nummer van uw gids. Als het nodig is kunnen wij u toeristische informatie en wandelroutes meesturen met de bevestiging van de afspraken.

Ervaringen van anderen over de stadswandeling van Gilde Dordrecht

Benieuwd naar wat anderen vinden van de unieke stadswandelingen? Bekijk onderstaand enkele reviews!

Egroo⭐⭐⭐⭐⭐

Zaterdag 7 oktober 2023 met collega’s de stadswandeling Dordrecht via Stichting Gilde georganiseerd. Een programma op maat, tegen een mooie prijs, voor een groep van 34 personen. De wandeling was zeer informatief en sloot goed aan bij de behoefte van de groep. Leuk met een borrel tussendoor en netjes op tijd bij een restaurant geëindigd. Een echte aanrader!

Annemarie Bernard ⭐⭐⭐⭐⭐

We hebben een heerlijke wandeling mogen maken door Dordrecht met een zeer bekwame gids Jan Stal van de Gilde. Hij vertelde met heel veel liefde over deze prachtige stad en wist er veel over te vertellen. Helaas was onze tijd zo om. We komen zeker terug.

Elly van der Ark⭐⭐⭐⭐⭐

Een aanrader voor het hele gezin!
Jan Stal kan boeiend vertellen over de oudste stad van Holland. Dordrecht is een veelzijdige stad met een grote historie.

Gerard Schelvis⭐⭐⭐⭐⭐

Als Gilde-gids uit Leiden werd ik rondgeleid door een Gildelid en iedereen was enthousiast over de kennis en vakbekwaamheid van de Dordse collega’s.

Wim Neuteboom⭐⭐⭐⭐⭐

Zeer interessante rondleiding gehad in Dordrecht. Leuke gids, goede uitvoerige uitleg. Zeker de moeite waard om dit mee te maken.

Stadswandeling-Dordrecht
stadswandeling dordrecht,stadswandeling in dordrecht

Volg ons op Facebook

Waar wandelen in Dordrecht?

De oude binnenstad is een betoverende plek voor een stadswandeling in Dordrecht vanwege zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en sfeervolle ambiance. Hier zijn enkele specifieke aspecten die de oude binnenstad van Dordrecht zo mooi maken om te verkennen:

1. Historische Gebouwen: De oude binnenstad van Dordrecht staat vol met goed bewaarde historische gebouwen. Je vindt er prachtige gevels, trapgevels en traditionele Nederlandse architectuur. Sommige van deze gebouwen dateren uit de middeleeuwen en de Renaissance, wat zorgt voor een unieke en pittoreske sfeer tijdens het wandelen.

2. Grachten en Waterwegen: Dordrecht wordt doorkruist door grachten en waterwegen, waardoor je kunt genieten van schilderachtige uitzichten en fotogenieke bruggen. Het water weerspiegelt de historische gebouwen en voegt een extra dimensie toe aan de schoonheid van de stad.

3. Gezellige Straatjes en Pleinen: De smalle straatjes, gezellige pleinen en steegjes van de oude binnenstad nodigen uit tot wandelen en verkennen. Je kunt genieten van de sfeer van de oude stad en misschien wel een café of restaurant ontdekken om even uit te rusten.

4. Historische Monumenten: In de oude binnenstad vind je tal van historische monumenten en standbeelden die de geschiedenis van de stad weerspiegelen. Een van de opvallendste monumenten is de Grote Kerk (Grote Kerk van Dordrecht), een imposante gotische kerk die een bezoek waard is.

5. Musea en Galeries: Tijdens je wandeling kun je ook enkele van de musea en galeries in de oude binnenstad bezoeken, zoals het Dordrechts Museum en het Huis Van Gijn. Hier kun je kunst en geschiedenis van de stad bewonderen.

6. Markten en Evenementen: Afhankelijk van het seizoen kun je lokale markten en evenementen in de oude binnenstad tegenkomen. Dit voegt nog meer levendigheid en plezier toe aan je wandelervaring.

7. Cultuur en Geschiedenis: De oude binnenstad ademt cultuur en geschiedenis. Het is de plek waar Dordrecht is ontstaan en waar veel historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het is fascinerend om te bedenken wat er door de eeuwen heen in deze straten is gebeurd.

Waar is een uur wandelen goed voor?

Een uur wandelen is een uitstekende manier om fysieke en mentale voordelen te behalen. Hier zijn enkele van de voordelen van een uur wandelen:

1. Cardiovasculaire gezondheid: Wandelen is een vorm van matige lichaamsbeweging die je hart- en vaatstelsel stimuleert. Het kan helpen de bloeddruk te verlagen, de bloedcirculatie te verbeteren en de algehele gezondheid van het hart te bevorderen.

2. Gewichtsbeheer: Regelmatig wandelen kan helpen bij gewichtsbeheer en gewichtsverlies. Een uur wandelen verbrandt calorieën en helpt om calorieën te verbranden die anders zouden worden opgeslagen als vet.

3. Spierkracht en uithoudingsvermogen: Wandelen is een gewichtdragende oefening die helpt bij het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen, met name in de benen, billen en buikspieren.

4. Stressvermindering: Wandelen kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Het is een rustige activiteit die je de tijd geeft om te ontspannen, te reflecteren en de geest tot rust te brengen.

5. Mentale helderheid: Een wandeling kan de mentale helderheid verbeteren, de concentratie verhogen en creatief denken bevorderen. Het is een geweldige manier om even weg te stappen van de dagelijkse stress en te herstellen.

6. Verbeterde spijsvertering: Regelmatig wandelen kan de spijsvertering bevorderen en helpen bij het reguleren van de darmfunctie. Een uur wandelen na een maaltijd kan bijdragen aan een betere vertering.

7. Versterking van het immuunsysteem: Matige lichaamsbeweging, zoals wandelen, kan het immuunsysteem versterken en de algemene weerstand tegen ziekten verbeteren.

Wat mag je niet missen in Dordrecht?

Het volgende mag je echt niet missen voor een stadswandeling in Dordrecht:

1. De Grote Kerk (Grote Kerk van Dordrecht): Dit majestueuze gotische kerkgebouw is een iconisch symbool van Dordrecht en biedt de mogelijkheid om het prachtige interieur en de glas-in-loodramen te bewonderen.

2. De Groothoofdspoort: Een indrukwekkende stadspoort uit de 16e eeuw, gelegen op het punt waar de rivieren de Merwede, de Noord en de Oude Maas samenkomen. Het biedt een panoramisch uitzicht op het water.

3. Het Dordts Patriciershuis: Dit historische herenhuis is nu een museum dat inzicht biedt in het leven van welgestelde burgers in de 18e eeuw. Bezoekers kunnen de kamers en collecties verkennen.

4. Veerhaven: Een schilderachtig deel van de binnenstad aan het water, met uitzicht op historische schepen en oude pakhuizen. Ideaal om te wandelen en te genieten van de sfeer langs de kade.

5. Het Scheffersplein: Een levendig plein omringd door cafés en restaurants, perfect voor ontspanning en mensen kijken in het hart van de stad.

6. De Voorstraat: Een charmante straat met prachtige oude gebouwen en een verscheidenheid aan winkels om te verkennen. Een geweldige plek voor winkelliefhebbers en architectuurliefhebbers.

Wat is typisch voor Dordrecht?

1. Historische Architectuur: De binnenstad van Dordrecht staat bekend om zijn prachtige historische architectuur. Je vindt er goed bewaarde panden uit verschillende tijdperken, waaronder gotische, renaissance- en barokstijlen. De trapgevels en mooie gevels van de gebouwen zijn kenmerkend voor de stad.

2. Grachten en Waterwegen: Dordrecht wordt doorkruist door grachten en waterwegen, wat de binnenstad een unieke sfeer geeft. Je kunt langs de grachten wandelen en historische bruggen bewonderen die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden.

3. Historische Markten: In de binnenstad van Dordrecht worden regelmatig historische markten en evenementen georganiseerd, zoals de Dordtse Boekenmarkt en de Dordtse Kerstmarkt. Deze markten brengen de geschiedenis tot leven en bieden een gevarieerd aanbod van ambachten, antiek en culinaire lekkernijen.

4. Gezellige Pleinen: De binnenstad heeft verschillende gezellige pleinen waar je kunt genieten van een kopje koffie of een maaltijd op een terras. Het Scheffersplein is een voorbeeld van zo’n plein, waar vaak live muziekoptredens plaatsvinden.

5. Musea en Historische Gebouwen: De binnenstad herbergt diverse musea en historische gebouwen die openstaan voor bezoekers. Denk aan het Dordts Museum, het Huis Van Gijn en het Hof van Nederland, die inzicht bieden in de geschiedenis en cultuur van de stad.

6. Cultuur en Kunst: Dordrecht heeft een bloeiende kunstscene en organiseert regelmatig culturele evenementen, exposities en kunstfestivals. De stad trekt kunstenaars en creatieve geesten aan, wat bijdraagt aan de culturele diversiteit.

7. Winkelen: In de binnenstad van Dordrecht kun je winkelen in sfeervolle straten zoals de Voorstraat, waar je boetieks, ambachtelijke winkels en antiekwinkels kunt vinden. De stad heeft ook moderne winkelcentra voor een gevarieerd winkelaanbod.

8. Historische Wandelingen: Dordrecht biedt historische wandelroutes die je langs de meest interessante bezienswaardigheden van de binnenstad leiden. Deze routes helpen bezoekers om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken.

Hoe lang is Rondje Dordt?

Een “rondje Dordt” verwijst meestal naar een toeristische wandelroute door de historische binnenstad van Dordrecht. Deze route is ongeveer 2,5 kilometer lang.

Wat heeft Dordrecht te bieden?

Dordrecht, een historische stad in Nederland, heeft veel te bieden aan bezoekers en bewoners. Hier zijn enkele van de hoogtepunten en dingen die je kunt verwachten in Dordrecht:

1. Historische Binnenstad: Dordrecht heeft een prachtige historische binnenstad met goed bewaarde architectuur, schilderachtige grachten, historische pleinen en charmante steegjes. Het verkennen van de oude stad is op zich al een attractie.

2. Musea en Cultuur: De stad herbergt verschillende musea, waaronder het Dordts Museum, dat een indrukwekkende kunstcollectie heeft met Nederlandse meesters, en het Huis Van Gijn, een museum dat het 19e-eeuwse leven in een herenhuis toont. Er zijn ook regelmatig culturele evenementen en festivals in de stad.

3. Waterrijke Omgeving: Dordrecht ligt op een eiland en wordt omringd door water, waaronder rivieren en kanalen. Dit maakt de stad ideaal voor watersportliefhebbers en biedt prachtige uitzichten op het water.

4. Nationaal Park De Biesbosch: Dit nationale park ligt in de buurt van Dordrecht en biedt uitgestrekte wetlands, bossen en waterwegen. Het is een geweldige plek voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters.

5. Historische Bezienswaardigheden: Naast de historische binnenstad kun je ook historische bezienswaardigheden zoals de Groothoofdspoort en het Hof van Nederland bezoeken, waar de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond in 1572.